Hästhult AIK

Hästhult AIK bildades i augusti 1967 som en naturlig följd av många års aktivitet inom olika idrotter i byn.

Under 1960-talet fanns det 15 småjordbruk i Hästhult. I mitten av byn fanns där tre hushåll med totalt 18 barn och ungdomar som tillsammans brukade träffas och tillverka egna idrottsredskap. Det var tennisrack, hockeyklubbor och bandyklubbor bland annat. Under somrarna ordnade de turneringar i badminton och spelade utslagsmatcher varje vardag i en hel månad.

Flera av ungdomarna i byn spelade redan fotboll i Vittsjö GIK eller i Skånes Värsjö och ännu fler var aktiva i Vittsjö OK där de tävlade i både orientering och i skidåkning. Men det var i Hästhult de alla samlades under sommarmånaderna för att tillsammans träna fotboll och under vinterhalvåret spela ishockey. De mötte ofta andra byalag i närområdet och tillslut kändes det självklart att bilda en egen idrottsklubb för att samla alla idrottsintresserade i byn. Så bildades Hästhult AIK i augusti månad år 1967 som ett resultat av denna entusiasm och gemenskap. 

Även om klubben har varit aktiva i flertalet sporter såsom fotboll, hockey, löpning, cykling och handboll är det framförallt inom skidåkning som klubben har mött flest framgångar. Lars-Erik Svensson har vunnit flera DM och även blivit bästa skåning i Vasaloppet i flera år. Där är också ett stort antal fler skidåkare från klubben som har lyckats ta sig i mål i Vasaloppet.

År 1971 fick Hästhult AIK köpa den nedlagda skolan i Hårsjö. Den fungerar nu som klubblokal och en träffpunkt för byarna runt omkring Hästhult. De senare åren har idrottsaktiviteterna i klubben minskat och nu är mer trivselskapande aktiviteter det som skapar sammanhållning i klubben och byarna omkring. Varje år i maj arrangeras det en tipspromenad runt Hårsjön med start och mål vid Hårsjö skola där det därefter bjuds på fika. Även den årliga metartävlingen utgår från Hårsjö skola.